Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i reprezentativni sindikati (Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja) potpisali su danas Protokol čiji je cilj poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti.

Protokol, koji su potpisali Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja, rezultat je dosadašnjeg dijaloga i ima za cilj potvrdu nastavka saradnje na ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosečnom platom u Republici Srbiji do 1. januara 2025. godine, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

U protokolu su navedeni, između ostalog, dosadašnji napori Vlade Republike Srbije da je plata zaposlenima u prosveti u januaru ove godine povećana za 12,5 odsto, u septembru za 5,5 odsto kao i da je predlogom budžeta planirano povećanje plata zaposlenima u prosveti u iznosu od 10 odsto od januara 2024. godine.